Letos tečemo za otroke iz rejniških družin iz Celjske regije | Otrok otroku

4. dobrodelni Skazin tek

OTROK OTROKU

Letos tečemo za otroke iz rejniških družin iz Celjske regije

Intervju s Simono Vodončnik, predsednico Društva rejnic celjske regije.

Koliko časa že pomagate otrokom iz rejniških družin in kakšen občutek je to? 
Sama sem rejnica že 13. let, tako da sem že vsa ta leta vpeta v delo z rejniškimi otroci. Zadnjih 5. let pa sem tudi predsednica društva rejnic celjske regije, kjer skrbimo za okoli 150 rejniških otrok. Občutek, da pomagaš tem ranjenim otrokom je nepopisljiv. Napolni te z energijo, ti da potrditve, da delaš nekaj čudovitega, enkratnega. V sebi nosiš veliko bogastvo, vendar ne bogastvo v materialnem smislu, ampak v dnevnih, tedenskih, mesečnih in letnih seštevkih pomoči, svetovanja, vodenja, sočutja, varnosti, razumevanja, … Predvsem pa ljubezni, ki je za te otroke zelo pomembna. Več ljubezni ko daješ, več jo nazaj dobiš.
 
Koliko so stari otroci, ki so v rejniških družinah?
 V rejniških družinah so otroci različnih starosti. Od dojenčkov do študentov.
 
Zdi se mi da se premalo zavedamo kaj je to rejništvo. Nam lahko zaupate kakšni so razlogi, da ti otroci pristanejo pri vas?
Rejništvo v Sloveniji je res premalo poznano. Poznamo ga predvsem preko medijev, ki velikokrat neobjektivno pišejo o rejništvu. Otroci pridejo v rejniške družine zaradi različnih vzrokov od zanemarjanja, alkohola, drog, nasilja v njihovih matičnih družinah.
Velikokrat bi bilo za otroke boljše, da bi matično zapustili že veliko prej, saj prihajajo v naše družine z hudimi razvojnimi, socialnimi in čustvenimi, celo prehranskimi motnjami. Čeprav so za otroke, kjer matična družina ne more zagotoviti pogojev, ki jih otrok potrebuje za življenje tudi druge ustanove (zavodi) je še vedno rejništvo najboljša rešitev. Saj je rejniška družina najbolj podobna njegovi matični družini. Otrok namesto vzgojiteljev, ki so v zavodih v službi dobi starše, morebiti tudi brate in sestre in takoj se mu poveča socialna mreža. Z otroci se v družini ukvarjajo vsi člani družine in jih navajajo na družinsko življenje, mu nudijo varnost, toplino, razumevanje, sprejetost in ljubezen.
 
 
 

Na kakšen način poskušate pomagati otrokom, da prebrodijo vsakdanje stiske?
Otrokom pomagamo na različne načine in sicer s pogovori, objemi, z obiski pri psihiatrih, psihologih, za razreševanje notranjih stisk in konfliktov jim pomagajo terapevti. Zelo pomembno je, da otroka pohvališ, objameš, bodriš in potrjuješ. Pomembno je tudi, da se druži z vrstniki, še posebej pa, da so del društva, kjer se družijo z otroci z enako usodo.
 
Ali se vas kakšna zgodba še posebej dotakne?
Vsaka zgodba teh otrok, ki pridejo v rejništvo se te zelo dotakne, saj ti otroci k nam prihajajo zlorabljeni fizično, spolno, psihično, čustveno podhranjeni in vsi z velikimi nahrbtniki. Teh zgodb je ogromno in vse so zelo žalostne. Težko bi kakšno zgodbo posebej vzpostavila pa vendar poznam fanta starega 6. let, ki je bil priča hudi tragediji v družini. In še po dveh letih in pol v rejniški družini spi pri luči, nikoli ne zaspi brez rejnice, ko gre v kopalnico ali na straniške morajo biti vrata odprta, strah ga je biti samega. V hiši vedno preveri, če je vse zaklenjeno, ponoči še vedno moči posteljo in ima nočne more. Njegove risbe, ki jih riše so še vedno večinoma v rdeči barvi, velikokrat pove, da ima rejnico (mamo) zelo rad in da je vesel, da je pri njej. Držim pesti za fanta v upanju, da čim prej okreva, da najde svoj notranji mir in da bo mogoče čez leta lahko odletel in zaživel, kljub tragediji, ki je tako drastično posegla in spremenila njegovo življenje.
 
Tudi zgodba drugega fanta, ki že 12. let živi v rejniški družini je tako kot druge zelo žalostna. V rejniško družino je prišel star 7. let in pol zaradi fizične, psihične in spolne zlorabe ter zanemarjanja v matični družini. Center za socialno delo je kar štiri leta potreboval, da so otroka iz matične družine dali v rejniško družino. V teh štirih letih so mu naredili nepopravljivo škodo, zato menim, da so velikokrat otroci predolgo žrtve v teh družinah. Ko je prišel v rejniško družino ni poznal nobene hrane, barve, pesmice, govoril je zelo grde besede. Vendar s časoma z veliko mero potrpežljivosti, vztrajanja, sprejetosti, varnosti, ljubezni je fant začel sprejemati pravila v rejniški družini. Vendar, kljub temu, da je obiskoval in še obiskuje psihiatra in psihologa ima še danes nočne more in velikokrat kriči ponoči kaj se mu je dogajalo v matični družini. Seveda govorim o fantu, ki je zmerno duševno prizadet in si veliko stvari in dogodkov ne more razložiti, kljub temu se takšne zlorabe nebi smele dogajati nikomur, sploh pa ne otrokom, ki so nemočni. Upamo lahko samo, da bodo ti otroci s časom okrevali, nekaj pa jih bo verjetno ostalo celo življenje čustvenih invalidov, kljub vsej pomoči in ljubezni rejniških družin.
 
Opisala sem na kratko dve zgodbi, ampak vsak otrok ima za sabo svojo žalostno zgodbo in v rejniških družinah se trudimo, da bi se te zgodbe srečno končale.
 
Ali kateri iz med otrok stanuje pri vas, kako usklajujete vse obveznosti ?
Pri nas trenutno stanujejo trije otroci. En otrok še obiskuje vrtec, drugi je osnovnošolec in tretji je otrok z zmerno duševno prizadetostjo in obiskuje varstveno delovni center. Kljub obveznostim, ki jih je veliko se z dobro voljo, disciplino in organizacijo zmore vse, seveda ob sodelovanju in pomoči cele družine.
 
Kaj vam pomenijo donacije ?
Donacije nam pomagajo, da lahko tem ranjenim otrokom polepšamo njihov vsakdan in pokažemo, da niso sami. Donacije nam ne pomenijo samo višine zneska s katerimi bomo lahko peljali rejniške otroke na morje. Ampak nam pomenijo predvsem potrditev, da nam zaupate in podpirate naše delo. Hkrati pa donacije pomenijo še nekaj – poleg hvaležnosti, ki jo čutimo do vas tudi izjemno odgovornost, da vaš denar porabimo preudarno in pametno, kar letovanje rejniških otrok v Izoli tudi je.Saj se trudimo, da otrokom nekateri celo prvič celo prvič zajamejo morski zrak preko druženj, igre, pesmi in plesa pomagamo, da spoznajo, da niso sami s takšno usodo, da si izmenjujejo izkušnje, da vidijo kako drugi razrešujejo svoje zgodbe in stiske. Predvsem pa, da vidijo kako lahko kljub njihovim žalostnim zgodbam odrastejo v zrele, odgovorne in spoštovanja vredne osebe. Ampak brez donacij in vaše pomoči besede nebi postale dejanja.
 
 
 
Alma Halilović, vodja teka Otrok otroku

24.09.2019
V petek zbrali neverjetnih 11.000 € za otroke z avtizmom

Na sončno popoldne so mladi tekači iz vse Slovenije ob podpori svojih družin in številnih znanih obrazov navdušeno premagovali tekaško progo in s tem zbirali sredstva za svoje vrstnike v stiski. Družinski dogodek, ki iz leta v leto raste in presega vsa pričakovanja, so zaznamovali igriv otroški smeh, bučno navijanje ter solze sreče ob predaji donacije. Ta je letos znašala kar neverjetnih 11.000 evrov, ki so bili v celoti namenjeni Centru za otroke in starše Žalec, v katerem skrbijo za otroke z avtizmom. Zmagovalci teka so tako brez trohice dvoma postali prav vsi udeleženci, ki so s svojo srčnostjo in dobrodelnostjo pripomogli tudi k sprejemanju in spoštovanju drugačnosti.

+ Preberi več

19.09.2019
Zadnji napotki pred dogodkom

Jutri, v petek 20. septembra, bo na velenjskem mestnem stadionu potekal že 4. Skazin dobrodelni tek otrok otroku.
Tudi letos smo pripravili nepozaben dan s pestrim spremljevalnim programom in različnimi animacijami in delavnicami.
Spodaj objavljamo še nekaj pomembnejših podatkov in navodil.

+ Preberi več

06.09.2019
Tek Otrok otroku prestavljen na 20. september

Zaradi poslabšanja vremenske napovedi je dogodek, Skazin dobrodelni tek otrok otroku, prestavljen na petek, 20. septembra. Takrat bo vse obiskovalce, med 16. in 19. uro, na velenjskem mestnem stadionu, pričakala pestra mešanica dobrodelnega in zabavnega programa z različnimi animacijami, igrami ter nagradami za mlade tekače. 
 

+ Preberi več

04.09.2019
Deželak bo navijal za male junake, ki lepšajo svet

To soboto bo velenjski mestni stadion preplavil timski duh, saj se bodo na Skazinem četrtem teku Otrok otroku v dobrodelnosti povezali otroci iz vse Slovenije. S tekom na 400, 750 ali 2.000 metrov bodo pomagali svojim vrstnikom, ki se soočajo z avtizmom, ob tem pa jih bodo spodbujali številni znani obrazi. Med drugim bodo za obilico dobre volje poskrbeli priljubljeni radijski voditelj in dobrotnik Miha Deželak, glasbenika Anabel in Trkaj, rokometaši kluba Gorenje Velenje ter Pika Nogavička. 

+ Preberi več

29.08.2019
Razvitost  družbe se meri po njenem odnosu do najšibkejših in ranljivih skupin državljanov

Na letošnjem Skazinem teku Otrok otroku,bodo v ospredju otroci z avtizmom. Otroci bodo za otroke premagovali 400, 750 ali 2.000 metrov, starši najmlajših pa bodo tekli z vozički.
Zbrani izkupiček bomo letos v celoti predali Centru za pomoč otrokom in staršem iz Žalca, ki skrbi za otroke z avtizmom. 

+ Preberi več

19.08.2019
Vsak otrok si zasluži lepo, brezskrbno in igrivo otroštvo.

Priprave na 4. Skazin dobrodelni tek Otrok otroku so v polnem zagonu. Letos bomo zbrani izkupiček v celoti predali Centru za pomoč otrokom in staršem iz Žalca, ki skrbi za otroke z avtizmom.
Veseli smo, ko se oglasijo prejemniki donacij iz preteklih let. Še posebej nas vežejo lepi spomini na prvi tek Otrok otroku, ki je bil v letu 2016. Takrat smo zbirali sredstva za Medobčinsko zvezo prijateljev mladine, ki je otrokom omogočila različne dejavnosti in jih namenila v nakup otroških potrebščin.

+ Preberi več

05.06.2019
Letos tečemo za otroke z avtizmom

V podjetju Plastika Skaza 7. septembra letos prirejamo že 4. Skazin dobrodelni tek, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, s katerim spodbujamo dobrodelnost ter podjetniški duh med otroci. Na velenjskem stadionu pričakujemo okoli 1000 otrok iz cele Slovenije.

+ Preberi več

24.09.2018
800 tekačev skupaj s podjetjem Skaza zbralo kar 9.000 EUR

Kljub enodnevnemu premiku termina iz sobote na nedeljo, se je 3. dobrodelnega Skazinega teka Otrok otroku udeležilo kar 800 otrok, ali 80 več kot lani. Za Društvo celjskih rejnic so tako zbrali 9.000 evrov. Po 3.000 evrov donacije pa so v Skazi namenili še Atletskemu klubu Velenje ter Športni zvezi Velenje, ki sta skupaj z ekipo Skaza organizirala odličen in nepozaben dogodek.

+ Preberi več

21.09.2018
Tek Otrok otroku prestavljen na nedeljo, 23.9.

Sporočamo vam, da je zaradi slabega vremena tek Otrok otroku prestavljen na nedeljo, 23.9. s pričetkom ob 9. uri. Zahvaljujemo se vsem sponzorjem in soorganizatorjem, ki tudi na ta dan ostajajo z nami. Ekipa Skaza in fanta iz BQL se že veselimo druženja z vami. 

+ Preberi več

21.09.2018
Žur z BQL

Na 3. dobrodelnem Skazinem teku se bodo mladi tekači zabavali ob koncertu priljubljenih fantov BQL. 

+ Preberi več

20.09.2018
Še zadnji napotki za 3. Skazin dobrodelni tek Otrok otroku

V nedeljo, 23. septembra, se  bomo zbrali na Mestnem stadionu in skupaj z otroki pokazali, da smo lahko dobrodelni. Letos se nam bosta na teku pridružila tudi slovenska olimpijca, Lucija Polavder in Primož Kozmus.
Z nami pa bo tudi popularna skupina BQL, ki bo poskrbela za dobro zabavo po samem teku.

+ Preberi več

17.08.2018
Otroci tečejo za otroke

Dobrodelni tek Otrok otroku je manifestacija prijateljstva, iskrene srčnosti ter razumevanja stisk in potreb, ki se razkrivajo v naši družbi, že med najmlajšimi. Letos organiziramo tek že tretjič. V dosedanjih dveh smo tekli za otroke z Downovim sindromom Delfinčke in Medobčinsko zvezo prijateljev mladine. Letos zbrana sredstva bomo namenili Društvu rejnic celjske regije za letovanje rejniških otrok. Teh je v celjski regiji okoli 150, in marsikateri med njimi še nikoli ni bil na morju. Vsako  leto tečejo otroci do vključno 14. leta starosti, vabljeni pa so otroci in starši iz vse Slovenije.

+ Preberi več

09.08.2018
Intervju z olimpijko in vrhunsko športnico Lucijo Polavder

Pogovarjali smo se z olimpijko in vrhunsko športnico Lucijo Polavder, ki je tudi ambasadorka našega dobrodelnega teka. Sama pravi, da je srečna, če lahko pomaga drugim, še posebej, kadar gre za otroke.
 

+ Preberi več

25.07.2018
Letos tečemo za otroke iz rejniških družin iz Celjske regije

Intervju s Simono Vodončnik, predsednico Društva rejnic celjske regije...

+ Preberi več

30.09.2017
720 otrok skupaj s Skazo priteklo 7.200 EUR za plavalce z Downovim sindromom

30. septembra, na sončno sobotno dopoldne, se ja na Velenjskem jezeru zbralo 720 otrok, mlajših od 15 let, da so tekli na drugem dobrodelnem Skazinem teku Otrok otroku. Skupaj s podjetjem Skaza so zbrali 7.200 EUR, ki jih je prejel Plavalni klub Velenje, da bodo njihovi člani Delfinčki lažje odpotovali na evropsko prvenstvo v Pariz.

+ Preberi več

28.09.2017
Zadnji napotki pred 2. dobrodelnim Skazinim tekom Otrok otroku

V soboto, 30. septembra, se bomo zbrali ob Velenjskem jezeru in skupaj z otroki pokazali, da smo lahko dobrodelni. Letos na teku pričakujemo rekordno število otrok. Na prizorišču, kjer je pred kratkim gostovala Pika Nogavička, pričakujemo okoli 700 mladih tekačev.

+ Preberi več

27.09.2017
Nekoga od tekačev čaka posebna nagrada

Dobrodelni tek je namenjen temu, da s svojimi dobrimi dejanji lahko pomagamo nekomu, ki potrebuje našo pomoč. Otrokom, ki se bodo udeležili teka, želimo pokazati, da cenimo njihova dejanja. Samo ko si pomagamo, lahko zmagamo.

+ Preberi več

26.09.2017
Mladi tekači, bi počeli še kaj drugega kot le tekli?

Na drugem dobrodelnem teku Otrok otroku ob Velenjskem jezeru se nam obeta ena velika zabava, saj na štartu pričakujemo okoli 700 mladih tekačev in tekačic. A tek ne bo edino, kar na tem dogodku čaka udeležence in njihove spremljevalce.

+ Preberi več

25.09.2017
Prijave zaključene, darovanje še odprto

V Skazi smo se odločili, da bomo na drugem dobrodelnem teku zbirali sredstva za plavalce z Downovim sindromom, ki v Velenju trdo trenirajo za udeležbo na evropskem prvenstvu v Parizu. Za plavalce Delfinčke lahko darujete tudi, če ste zamudili prijavo na tek.

+ Preberi več

21.09.2017
Tekači za plavalce z Downovim sindromom

Celoten izkupiček, ki ga bo podjetje Skaza zbralo s pomočjo dobrodelnega teka Otrok otroku, bo namenjen mladim plavalcem s posebnimi potrebami, ki odhajajo na evropsko prvenstvo v Francijo.

+ Preberi več

14.09.2017
Naš tek je podprlo že več kot 50 sponzorjev

Verjetno poznate, kako dober je občutek, ko ti pri dobrih projektih, v katere verjameš, pomagajo številni sponzorji in donatorji. Pri drugi izvedbi dobrodelnega teka Otrok otroku nas je na različne načine podprlo več kot 50 sponzorjev.

+ Preberi več

14.09.2017
Ogrevanje z Juretom Koširjem, žur z Manco Špik

Na 2. dobrodelnem Skazinem teku se bodo mladi tekači ogrevali z Juretom Koširjem, plesali pa bodo skupaj s čudovito Manco Špik.

+ Preberi več

04.09.2017
Do zmage nam bo pomagal tudi Jure Košir

Priprave na 2. dobrodelni Skazin tek Otrok otroku so v polnem teku, saj bo udeležence čakalo kar nekaj novosti. Že zdaj pa ponosno oznanjamo, da je ambasador našega teka postal odlični športnik, nekoč smučar svetovnega kova, danes pa rekreativni tekač in vsestranski športnik - Jure Košir.

+ Preberi več

23.08.2017
Tečemo, da bodo Delfinčki lahko plavali!

Vse startnine oz. donacije za tek Otrok otroku in donacija podjetja Skaza so namenjene skupini Delfinčki, plavalcem z Downovim sindromom iz Plavalnega kluba Velenje.

+ Preberi več

Prijava

Otrok (tekmovalec)
Odgovorna oseba

Prijavo na tek izpolni odgovorna polnoletna oseba. Prijaviti je mogoče poljubno število otrok (1, 2 ali več). Prijavnina, ki je direktna donacija za vsakega otroka znaša 5 EUR. Plačate jo po predračunu, ki ga prejmete na mail naslov. Letos bomo celoten izkupiček namenili otrokom z avtizmom iz Centra za pomoč otrokom in staršem iz Žalca.

Od prejemanja e-sporočil se lahko kadarkoli odjavite, in sicer tako, da v e-sporočilu kliknete na povezavo Odjava.
* Polja označena z zvezdico (*) so obvezna

Za prijavo večjih skupin nas
kontaktirajte na otrokotroku@skaza.si
ZA SODELOVANJE MED OTROKI

Tek Otrok otroku s ponosom omogočamo

SAZAS
Slovenske železnice
Grem z vlakom
MIniCity
športna zveza velenje švz
gorenje gostinstvo
radio 1
petre
mzpm velenje
studio moderna
knoppers
office&more
bags & more
psc praprotnik
peruš ribogojnica
nova zaščita
mep europe
leemeta
kovinocrom
jungheinrich
extralux
binova
embalaža maribor
lesarstvo meža
ece
ultra polymers
tera
Dpd
roplast
zaščita lukač
Rimske terme
Radenska
Pritt
Elektro Jezernik
Chai
biroservis aleš žolnir
sij zip center
zala
prva osebna zavarovalnica
Jub
Amicus
Terme Laško
butanplin
medex
mpt
moplas
lakara
mediaspeed
zdravstvenidom
mdance
ak velenje
mitol
paloma
rdeca zoga
robos
label profi
edit
kartem
metaloprema
eurobox
telekom
proteini
skb
mo velenje
maticamaribor
modrival
občina sostanj
fist
tobos
minitec
marsh
lucifer
mladinska knjiga
dm
funforyou
em tehnologije